Slik kan individuelle merkevarer konkurrere med de store nettaktørene

Sist oppdatert den september 25, 2020

Når det gjelder netthandel, er det størrelsen som teller. Hvordan er det mulig for mindre nettbutikker å konkurrere med Amazon og de andre globale aktørene?

Føler du deg liten? Sliter du med å skulle konkurrere med store netthandelsaktører som har store budsjetter, store team og store lagre? Da er denne artikkelen noe for deg.

Det finnes en håndfull mektige nettaktører som dominerer netthandelsverdenen. Allestedsnærværende merkevarer som Amazon, Alibaba og eBay er så dypt forankret i det globale nettmarkedet at mange mindre, uavhengige nettbutikker føler seg skviset ut av markedet og ute av stand til å konkurrere.

«Det trenger ikke å være slik», sier Lea Backhurst, Managing Director Nordics i Summa Linguæ Technologies. «Ved å fokusere på ting de kan godt, kan mindre merkevarer bygge opp en særegen og lukrativ nisje i det globale netthandelslandskapet.»

«Netthandel er en god utjevner i den forstand at alle forhandlere tildeles samme type online-tomt hvor de kan bygge opp nettbutikken sin. Hva de gjør med den, er opp til hver enkelt.»

Faktaene taler for seg selv. Uavhengige nettbutikker finner måter å konkurrere og blomstre på. Ta for eksempel Newegg.com (teknologi), Zappos.com (klær og accessoirer), Overstock.com (overskuddsvarer fra andre nettsider) i tillegg til mange andre suksesshistorier.

Hvordan kan merkevaren din kopiere en slik suksess online?

Merkevarebygging: Vær deg selv

Merkevarebygging handler ikke alltid om glanset reklamemateriell fra kostbare reklamebyråer. En merkevare med en iboende ekthet i alt den gjør vil før eller senere gjøre inntrykk hos kundene – og dette er noe som faller mer naturlig for små, uavhengige virksomheter enn for store selskaper.

Altfor mange mindre nettbutikker forsøker å etterligne sine større konkurrenter, og ender opp med å fremstå som underlegne. Å være uavhengig gir deg en gyllen mulighet til å bryte med malen og gjøre uavhengigheten din til et fortrinn ved å fremheve din unike personlighet.

Merkevaren din definerer måten du forholder deg til verden på – fra startsiden til kassen, fra blogginnlegg til måten du besvarer kundehenvendelser på. For uavhengige netthandlere kan merkevaren for eksempel bygges rundt familieverdier, ekspertkunnskap eller en personlig omsorg for detaljer.

Uansett hvor kundene dine befinner seg, er dette noe du kan dra nytte av. En amerikansk kunde foretrekker kanskje å kjøpe sine forfedres tradisjonsrike skotskrutete kilt fra en tradisjonell produsent i Det skotske høylandet fremfor en Kina-produsert utgave solgt på Amazon.

Produktutvalg: Vær fleksibel

Uavhengige nettforhandlere kan hoppe på en trend før alle andre gjør det. Dra fordel av din naturlige fleksibilitet slik at du alltid ligger hakket foran dine større konkurrenter. Hold løpende øye med trender og preferanser, prøv ut nye produkter med et begrenset varelager, og bygg deg opp et omdømme hos kundene som nettstedet å gå til for å finne det aller siste.

Når det gjelder produktutvalg, bekymrer mindre forhandlere seg iblant for at de virtuelle hyllene deres kan virke noe tomme sammenlignet med det bugnende utvalget hos megabutikkene online. Det er imidlertid ingenting som hindrer uavhengige butikker fra å samarbeide med hverandre om å gi kundene et felles nettsted hvor de kan kjøpe varer fra alle innblandede aktører.

Ved å slå seg sammen med nettforhandlere innen samme eller tilsvarende felt er det mulig å skape et nav med uavhengige spesialiser basert på et felles tema, som utstyr til barn, helse og velvære eller sport.

Priser: Skill deg ut

Små nettbutikker kan ikke konkurrere på pris med de store aktørene med dype lommer. Hvis de prøver på det, vil de raskt oppleve å bli skviset helt ut av markedet. De bør i stedet ta på pokerfjeset, motstå trangen til å følge priskjøret og heller fokusere på de delene av virksomheten der de har mulighet til å slå de store aktørene.

Det er her bygging av kundelojalitet kommer inn som et avgjørende element. En kunde som setter pris på oppmerksomheten en mindre forhandler gir, og føler seg som en del av deres samfunn, vil mest sannsynlig fortsette å være lojal, selv om prissammenligningssider tilbyr et rimeligere alternativ. Nyere forskning viser at 80 % av forbrukerne er villige til å betale mer for en bedre kundeopplevelse– og her kommer de store aktørene ofte til kort.

Svaret på priskrigen er enkelt: La de andre ta den kampen og tåle konsekvensene det får for bunnlinjen deres. Hvis du fortsetter å målbevisst formidle din unike salgsstrategi i alt du gjør, vil du ha noe tydelig og attraktivt å tilby kunder som gjør at de blir villige til å se bort fra prisen.

Sosiale medier: Vær vennlig

Sosiale medier gir mindre merkevarer en billig mulighet til å dele sin unike personlighet og bygge opp et samfunn blant potensielle kunder. Det er mye enklere for mindre selskaper å ha en ekte, meningsfylt dialog med målmarkedet via sosiale medier enn det er for svære nettbutikker.

På sosiale medier dreier alt seg om å være vennlig, og jo hardere de store e-handlerne prøver, jo mer risikerer de å fremstå som uærlige.

En effektiv kampanje på sosiale medier krever ikke en egen sosiale medier-sjef som skal pønske ut avanserte strategier på tvers av mediene. Det er nok å være der kundene er på nettet, svare på spørsmål, dele nyheter «bak kulissene» og belønne følgere med privilegert informasjon, for eksempel om kommende rabatter. Merkevaren din blir da raskt en del av dagliglivet til de som er med i samfunnet ditt.

Globalisering: Vær lokal

Selv netthandelsgigantene var en gang som deg og arbeidet hardt for å bygge opp en relasjon med det lokale markedet sitt. Med suksess og vekst følger det imidlertid en risiko for å miste den personlige forbindelsen som førte til den kommersielle suksessen i første omgang.

I Summa Linguæ Technologies kan vi hjelpe mindre selskaper som ditt med å bli globale uten at det unike båndet mellom deg og målgruppen går tapt. Kontakt oss nå for å finne ut mer om hvordan du kan bruke våre oversettingstjenester til å oppfylle kravene i hvert enkelt lokale marked, uansett hvor det er i verden.

Netthandelsbransjen er enorm, og den fortsetter å vokse. Men ikke bekymre deg, det er fortsatt plass til deg, uansett størrelse på og type virksomhet.

Relaterte innlegg

Summa Linguae Technologies bruker cookies for å få en bedre forståelse av hvordan nettstedet blir brukt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du i denne policyen.

Les mer